Spraakafzien Oefenen

spraakafzien oefenen oefening

spraakafzien oefenen tips

De Raad voor Gezondheidsonderzoek maakte in 2003 op basis van verschillende registraties en onderzoeken de inschatting dat circa 1 op de 10 Nederlanders slechthorend is door lawaaischade en ouderdom. (Raad voor Gezondheidsonderzoek, 2003).

Momenteel zijn er volgens schatting door het Centraal Bureau voor de Statistiek meer dan 17,3 miljoen inwoners in Nederland waardoor de inschatting neerkomt op 1,7 miljoen slechthorenden (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2019) 1,3 miljoen mensen van 60 jaar of ouder kan onvoldoende spraak in rumoer verstaan (Smits et al.,2006).

Gelukkig biedt voor veel slechthorenden en (plots- en laat-) doven een hoortoestel of Cochleair Implantaat (CI) uitkomst. Ondanks het gebruik van deze en andere technische hulpmiddelen, blijven veel slechthorenden moeite houden met het verstaan van spraak.

‘Mijn omgeving denkt dat ik alles kan horen en verstaan omdat ik nu hoortoestellen draag, maar dat is niet zo. Sprekers aankijken om te zien wat ze zeggen blijft voor mij essentieel om het gesprek te kunnen volgen.’

In de testfase is het programma door slechthorenden en (plots- en laat-) doven van verschillende leeftijden in gebruik genomen en hun reacties waren enthousiast.

‘Fijn programma om het spraakafzien bij te houden, omdat mijn man niet altijd meer met mij wil oefenen.’
‘Het programma ziet er mooi en fris uit met veel verschillende sprekers die allen op een andere manier articuleren, zoals in het dagelijks leven. Complimenten!’
‘Als ervaren “liplezer’’ blij dat ik de details weer kon opfrissen.’