Lees en Schrijf!

project-lees-en-schrijf-1

project-lees-en-schrijf-2

project-lees-en-schrijf-3

'Lees en Schrijf!' is een laagdrempelige, leuke en effectieve manier voor een groot deel van de 1,5 miljoen laaggeletterde volwassenen in Nederland om te leren omgaan met alledaagse schrijf- en leestaken. 'Lees en Schrijf!' is geen lesmethode. Potentiele cursisten worden gestimuleerd en gemotiveerd. De landelijke aftrap vond plaats op 5 maart 2007. Via de bellijn (0800 023 44 44) kan men een werkboek aan te vragen.

Multimedia 
Bijzonder is de multimediale aanpak van 'Lees en Schrijf!'. 
Die bestaat uit:
- televisieserie;
- werkboek; 
- website;
- hulptelefoon; 
- promotiecampagne.

Extra 
In het werkboek kunnen kijkers verder oefenen met de lees- en schrijftips uit de televisieserie. De hoofdstukken sluiten aan bij de afleveringen, maar de oefeningen kunnen ook los worden gemaakt. 
Op de website www.leesenschrijf.nl staan bij elk hoofdstuk extra oefeningen. Verder staat op de website meer informatie en kunnen de afleveringen bekeken worden. 
Mensen kunnen de gratis hulptelefoon bellen voor informatie over een cursus in de buurt of om het gratis werkboek aan te vragen. Als ze vragen hebben over de oefeningen in het werkboek of op de website worden ze doorverbonden met een docent.

Onderwerpen 
'Lees en Schrijf!' gaat over alledaagse woon-, en werksituaties met speciale aandacht voor zaken die met ICT te maken hebben, zoals bijvoorbeeld internetbankieren, sms-en en e-mail. Iedere aflevering en hoofdstuk heeft een thema uit de alledaagse praktijk: wonen, voeding, gezondheid, reizen, opvoeding, sport, enzovoort.

Doel
‘Lees en Schrijf!’ heeft als doel laaggeletterden te motiveren om aan de slag te gaan met hun lees- en schrijfvaardigheid en de weg naar het cursusaanbod NT1 op het ROC alsnog in te slaan.

Voor wie is 'Lees en Schrijf!'?
'Lees en Schrijf!' is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor mensen die wel hun eigen naam kunnen schrijven, maar moeite hebben met veel dagelijkse lees- en schrijftaken. Het gaat om ouderen en jongeren, mannen en vrouwen, werkenden en niet-werkenden, autochtone volwassenen en volwassenen van wie Nederlands niet de moedertaal is, maar die het wel goed spreken, stad- en plattelandbewoners, volwassenen met en zonder kinderen. In Nederland zijn 1,5 miljoen mensen analfabeet.

Emmia ontwikkelde de oefenwebsite www.leesenschrijf.nl in opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl.