Klik & Tik
Samen op 't web

Project-klik-en-tik-web-1

project-klik-en-tik-web-2

Deze oefenwebsite www.klikentik.nl is uniek omdat bezoekers gratis en op toegankelijke en aantrekkelijke wijze leren hoe het gebruik van sociale media op internet werkt. Ze leren de verschillende toepassingen kennen en gaan er zelf stap-voor-stap mee aan de slag. Aansluitend oefenen ze op een veilige en vertrouwde manier in de speciaal hiervoor ontwikkelde netwerksite Kliks. Het materiaal is geschikt voor een brede doelgroep. De heldere presentatie, het aangepaste taalniveau en de intuïtieve manier van oefenen maakt het materiaal ook zeer geschikt voor laagopgeleiden.
   
Oefenen en netwerken op Kliks
Gebruikers doorlopen het oefenmateriaal zelfstandig en in hun eigen tempo. In korte video’s geeft presentatrice Julika Marijn een instructie en demonstratie over een onderwerp, waarna de bijbehorende oefeningen starten. Als afsluitende oefening, brengen gebruikers het zojuist geleerde in de praktijk op de oefencommunity Kliks.

Extra ondersteuning
Voor mensen die het moeilijk vinden om zelfstandig aan de slag te gaan met Klik & Tik wordt extra ondersteuning geboden. Gebruikers die er niet helemaal uitkomen, kunnen een vraag sturen naar de online helpdesk op Klik & Tik. Samen op ‘t web. Ze worden dan zo snel mogelijk teruggebeld of gemaild. Daarnaast kunnen bezoekers in verschillende bibliotheken onder begeleiding met Klik & Tik werken. Daarvoor heeft ProBiblio een speciale train-de-trainer-workshop ontwikkeld.

Samen op 't web is een uitstekend middel om een moeilijk te bereiken en te behouden klantgroep naar de bibliotheek te trekken. Bibliotheekmedewerkers kunnen laagopgeleiden met behulp van dit programma trainen in het gebruik van internet gericht op sociale media.

Samenwerking
Klik & Tik. Samen op ’t web is een project van Stichting Expertisecentrum ETV.nl en ProBiblio. Het materiaal is ontwikkeld met financiering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het programma sluit aan op Klik & Tik. Het internet op, dat eerder dit jaar is gerealiseerd met middelen vanuit het landelijke programma Digivaardig & Digibewust.

Emmia verzorgde de vormgeving en de technische realisatie van de oefenwebsite www.klikentik.nl en de oefencommunity Kliks.