De zaken van Zwijsen

project-zakenvanzwijsen-2

project-zakenvanzwijsen-5

project-zakenvanzwijsen-3

project-zakenvanzwijsen-4

Met De Zaken van Zwijsen zet je als leerkracht de zaakvakken naar je hand. Want hoe je les wilt geven, bepaal je zelf. Met minimale voorbereiding een boeiende kant-en-klare les, of een les die je zelf eenvoudig samenstelt en naar wens verrijkt. En 100% digitaal via digibord en digiwerkboek, of in combinatie met een papieren werkboek. Jij beslist. 

Verademing voor de leerkracht, adembenemend voor de leerling.
Met weinig voorbereiding en veel gebruiksgemak geef je aantrekkelijke lessen. Leerlingen worden de les ingezógen met boeiende visuele materialen. Met o.a. animaties, filmpjes, dia’s, interactieve oefeningen en spelvormen krijgen ze begrippen, concepten en processen helder en levendig uitgelegd. Elke les geeft ook ruimte voor meningsvorming, door te discussiëren over een stelling. 

Elke les van De Zaken van Zwijsen kent dezelfde, heldere opbouw. Daarin kun je als leerkracht je eigen keuzes maken. Per school, per klas. Welke onderdelen wel, welke niet? Zelfstandig werken vanaf een scherm of uit een boek? Voeg je bijvoorbeeld zelf nog een extra YouTube-filmpje of interessante link toe? Stel de les samen zoals je wilt.

Een les bestaat uit instructie en samen leren met het digibord en een zelfstandig-werken-deel: het werkboek of digiwerkboek.

Heldere opbouw

  • Diashow
  • Lesdoelen
  • Begrippenlijst (met verklarende filmpjes)


Instructie en samen leren met digibord

  • Educatieve filmpjes
  • Educatieve animatie en/of simulatie
  • Oefening met Google Earth
  • Interactieve oefeningen en spelvormen
  • Stelling
  • Les aanpassen: selecteer lesitems


Zelfstandig werken met werkboek of digiwerkboek op pc of laptop

  • Opdrachten voor zelfstandig werken


Tijdzaken, Wereldzaken en Natuurzaken zijn volgens hetzelfde concept opgebouwd. Maar vanzelfsprekend verschillen ze inhoudelijk en didactisch van elkaar. Zo krijgen bij Wereldzaken topografie en kaartvaardigheden structureel aandacht, in een betekenisvolle context met een interactieve naslagkaart. Tijdzaken brengt leerlingen historisch besef bij met hulp van onder meer een handige digitale tijdbalk, de indeling in tien tijdvakken en canonvensters. Bij Natuurzaken zijn natuur, natuurkunde en techniek evenwichtig verdeeld over de methode. De proefjes zijn makkelijk uitvoerbaar: als simulaties of in de praktijk. Ontdek de methoden op www.dezakenvanzwijsen.nl!

Emmia verzorgde de technische realisatie van De Zaken van Zwijsen.